Szexkellékek

A görög szexipar is válságban

Magyarországon, Németországban és az USÁ-ban a szexipar bevétele majd a felére csökkent az elmúlt évek alatt. Elsorvadt a görög pornó, lehúzták a rolót a szexshopok, és alig van érdeklődő a legnagyobb athéni erotikakiállításon: a válság legújabb áldozata a brit The Independent szerint a görög szexipar. Van, aki szerint a görög válságban az embereknek már a szexhez is alig van kedvük.

Görögország egykor virágzó szexipara az országot sújtó mély válság legújabb áldozata: a görögök ma már érezhetően kevesebbet költenek szexuális segédeszközökre, pornóra és frivol fehérneműkre – írja riportjában a brit The Independent.
Görögország legnagyobb erotikus expójának megnyitóján, az Athén Erotikus Álmai nevű vásáron pénteken mindössze ötven fiatal férfi gyűlt össze. 2008-as első megnyitóján a show még hatalmas tömegeket vonzott. Azóta viszont öt év telt el, kipukkant a görög lufi, az adóság elborította az országot. Az uniós mentőcsomagért cserébe bevezetett megszorító intézkedések rekordarányú munkanélküliséghez, a fizetések csökkenéséhez és adóemelésekhez vezettek. A görög lakosság a minimumra fogta vissza a fogyasztását.
Az Independent szerint ezt a szexipar is megérzi. A vásáron kiállítók száma a felére esett vissza a szervező, George Kriszoszpatisz szerint. Korábban 20-30 ezer látogató is járt a vásáron, tette hozzá. Az egyik kiállító azt mondta, ő legfeljebb 20 eurót keresett az első nap végéig. “Sok vásárlónak egyszerűen már a szexhez sincs kedve” – fogalmazott.
Athén 3-400 szexshopjának legfeljebb a negyede maradt meg a recesszió ötödik évére. A legtöbb családi vállalkozásként működött, és sem a visszaesett kereslettel, sem a külföldi konkurenciával nem tudott küzdeni. A kínai és a török erotikus fehérneműk áraival nem tudnak versenyezni a vállalkozók – a verseny azóta éleződött ki, mióta Görögország csatlakozott az eurózónához.
Görögország pornóipara valaha mintegy ezer embernek adott munkát – ideértve az operatőröket, a fotósokat és a pornószínészeket. A nyolcvanas években a legtöbb pornófilmet valamelyik görög sziget homokos tengerpartján forgatták, és angolra szinkronizálták, hogy külföldön is keressenek vele. Ezt az iparágat az interneten terjedő ingyen – gyakran magyar – pornó szorította vissza.
Az Independent szerint ha Görögország kilépne az eurózónából, azt még jobban megszenvedné az erotika iparág, a vibrátorok és más szexuális segédeszközök legnagyobb részét ugyanis ma már Németországból és Lengyelországból importálják. A visszatérő, leértékelt drachma felhajtaná az árukat – irja az Origó.hu.

Szólj hozzá