Szex

A leghíresebb szexmúzeumok

Vannak múzeumok, melyek az erotika világába kalauzolják el a látogatókat. Most megnézheted őket! Tabu vagy sem, a szexualitás ősidők óta foglalkoztatja az emberiséget. Ha vallási vagy kulturális okokból nem is volt szabad nyilvánosan beszélni róla, a testi vágyak dicsőítői mindig találtak módot arra, hogy írásban, rajzokon vagy szobrokon megörökítsék az adott kor legáltalánosabb és legbizarrabb szexuális szokásait. A pikáns ereklyék ma már számos múzeumban megtekinthetők – a következők a legismertebbek.
A New York-i Szexmúzeum – A Szex és New York című sorozat elsöprő sikerét alapul véve bizonyára senkit sem lep meg, hogy a világ egyik leghíresebb szexmúzeuma New Yorkban található. A szabadság és féktelenség városában 2002-ben nyílt meg a pikáns tárlat a híres 5th Avenue-n.
A Museum of Sex a többi, államokbeli, hasonló intézményhez képest a legkifinomultabb és a prűdebb közönség számára is könnyen befogadható formában dolgozza fel a szexualitás témáját. Az elmúlt években számos különböző kiállításnak adott otthont a múzeum, a jelenleg is látogatható tárlatok egyike a Szex és mozgókép, illetve a Meztelen képregényfigurák című kiállítás, ami a felnőtteknek szóló pikáns rajzfilmek, képregények és egyéb illusztrációk kulturális és történelmi jelentőségét vizsgálja.
A múzeum egy másik érdekes kiállítása A robotok szexuális élete, mely Michael Sullivan animátor és látványtervező által készített jeleneteket mutat be a látogatóknak. A bizarr összeállítások kizárólag a Museum of Sex számára készültek, sehol máshol nem tekinthetők meg.
Az amszterdami Vénusz-templom – A vöröslámpás negyednek köszönhetően a holland főváros mindig is híres volt a különleges élménylehetőségekről. A város kulturális kínálata azonban 1985-ben egy újabb pikáns intézménnyel bővült, ekkor nyitotta meg kapuit világhírű szexmúzeuma.
A gyűjtemény bepillantást enged az erotika történetébe, ide látogatva az érdeklődők megbizonyosodhatnak arról, hogy a szexualitás mindig is érdekelte az embereket – noha bizonyos korokban tabu volt beszélni róla, a merészebbek mindig megtalálták a módját, hogy valamilyen formában megörökítsék az akkori szexuális szokásokat és pikáns történeteket, legyen szó ókori szobrokról vagy épp középkori grafikákról.
A múzeumnak nincsenek időszakos kiállításai, azonban az állandó gyűjtemény folyamatosan bővül, melyből az intézmény weboldalán elérhető virtuális túrán is ízelítőt kaphatnak a leendő látogatók.
Szexmúzeum Kínában, csak nőknek – Kína első, kizárólag nőknek szóló szexmúzeuma 2008-ban nyílt meg, és főként a hölgyek szexuális nevelésével és felvilágosításával foglalkozik. Az oktató tárlatnak egy helyi klinika adott helyet Csangcsou városában. A kiállítás nyolc termen keresztül, közel ötszáz különböző tárgy segítségével világosítja fel a kínai hölgyeket a nemek közötti kapcsolatok, az erotika és a férfi vágyak mibenlétéről. A múzeum a pikáns tematika mellett a fogantatás és a gyermekvállalás témáit is feldolgozza, arra tanítva a nőket, hogy becsüljenek meg minden új életet. A múzeum megnyitása hatalmas lépés volt Kínában, ahol a nemek közötti kapcsolatokról és a szexualitásról beszélni a mai napig erőteljes tabunak számít.
A szexjátékszerek prágai múzeuma – A prágai a világ első olyan múzeuma, mely kifejezettem a szexuális játékszereknek és bizarr eszközöknek ad helyet. Arra, hogy a múlt századokban is éltek forróvérű, gazdag fantáziával bíró emberek, mintegy kétszáz kiállítási tárgy szolgál bizonyítékul, többek között mechanikus szerkezetek, pikáns segédeszközök, kosztümök, erotikus filmek és képek várják a kíváncsi látogatókat.
A múzeum valóban nagyon bizarr, és még a modern felfogású, 21. században élő európaiakat is alaposan meghökkenti. Azonban turistaként elkerülni nem egyszerű feladat, ugyanis a szexmúzeum Prága forgalmas óvárosában található.

Szólj hozzá